Henkselit - monikäyttöisin asuste?
Kyllä! Asusteista ehkä se kaikkein monikäyttöisin on ehdottomasti henkselit, toiselta nimeltään olkaimet. Henkselit toimivat yhtä hyvin niin juhla- kuin arkipukeutumisessakin ja tuovat kokonaisuuksiin tarvittaessa tyylikkyyttä, väriä tai rentoa meininkiä, kertoen aina samalla jotain kantajastaan.
Yksinkertaisuudessaan henkselien tarkoitus on pitää housut kantajansa yllä miellyttävästi, mutta henkseleitä voidaan nykyään käyttää myös puhtaasti yksityiskohdan tuovana asusteena, silloinkin kun vaate ei niitä varsinaisesti tarvitse pysyäkseen ylhäällä.
Satoja vuosia vanha keksintö
Olkainten historia ulottuu aikaan ennen vöiden varsinaista läpimurtoa pukeutumisessa. Nimittäin ensimmäiset nykyisin käytettyjä henkseleitä vain kaukaisesti muistuttavat keksinnöt on jäljitettävissä 1700-luvun Ranskaan. Missä olkaimet siihen aikaan oikeasti olivat lähinnä nauhan pätkiä, jotka oli kiinnitetty housujen napinreikiin ja näin pidettiin housuja ylhäällä. Henkselien käyttö oli silloin verrattavissa alusvaatteisiin ja jopa noin 1900-luvulle asti henkseleitä ei missään nimessä sopinut näkyvästi käyttää tai julkisesti esitellä.
Henkselien nykyinen ilme ilmestyi markkinoille 1820-luvun alkupuolella kun maineikas brittiläinen henkseli valmistaja Albert Thurston kehitti olkaimet erityisesti silloin käytettyjen korkeavyötäröisten housujen kanssa pidettäväksi. Tyylikkäät housut olivat siihen maailman aikaan nimittäin niin korkeat ettei niitä edes voinut vyön kanssa käyttää.
Albertin henkselit olivat myös ensimmäisiä joissa käytettiin nahkapaikkoja kiinnityksessä. Heidän henkselinsä valmistettiin tiukaksi huovutetusta boxcloth-villasta H-malliin, sen jälkeen tuli X- malli joka lopulta muovautui moderniksi Y-malliksi, joka edelleen tänä päivänä on suosituin malli miesten olkaimissa. Kaikkia edellä mainittuja malleja on toki edelleen löydettävissä markkinoilta.
Varmasti kaiken ikäisille erittäin tuttu klipsi- eli pikakiinnitys henkseleihin kehitettiin vuonna 1894, jotta olkaimia oli mahdollista käyttää myös vaatteissa joihin nappikiinnitystä ei ollut ommeltu.
1900-luvun alkupuolella henkselien suuri suosio hieman laski sillä silloin paljon pidettujen matalavyötäröisten housujen kanssa henkselit eivät enää olleet pakollioset. Henkselit eivät silti jääneet täysin unholaan ja useat lääkärit jopa suosittelivat niiden käyttöä. Vuoden 1970 jälkeen henkselit palasivat jälleen pukeutujien suosioon ja myös unisex malleja alkoi ilmestyä markkinoille. Pikkuhiljaa tämän jälkeen muotilehdissä kerrottiin kuinka muotitietoiset nuoret antoivat henkselien roikkua vapaasti housujen kyljessä, pukematta niitä varsinaisesti edes olkapäille. Ja näin olkaimet saivat vihdoin paikkansa yksityiskohtana pukeutumisessa ja asusteena joka kuuluu ja saa näkyä ! Nykyään henkseleitä löytyy monista materiaaleista, leveyksistä, kuvioista ja väreistä. Jokaiselle varmasti löytyy mieleisensä.
Henkseleiden käyttö
Henkseleissä käytetään kahta erilaista kiinnitystapaa: pikakiinnitystä ja nappikiinnitystä. Joista nappikiinnitys on klassisempi ja juhlallisempi tapa joka vaatii housuihin napit, joihin henkselit kiinnitetään. Nykyään ei juurikaan myydä housuja joissa nappikiinnitys valmiiksi olisi, joten ne tulee itse tai ompelijalla ommella housuihin tai vaihtoehtoisesti valita siirrettävät, klipsein kiinnitettävät napit joita voi vaihtaa housujen välillä aina tarvittaessa.
Nopeampi tapa henkselien kiinnitykseen on pikakiinnitys eli klipsit. Pikakiinnitys ei vaadi nappeja ja on todella helppo käyttää missä tahansa housuissa.
Pääsääntöisesti henkseleistä löytyy jonkinlainen säätömahdollisuus, eli niiden pituutta voidaan säätää itselle juuri sopivaksi. On toki olemassa myös tiettyjä henkselimalleja esim. nahkaisia mittaan tehtyjä olkaimia, joiden pituutta ei voi säätää. Putiikin henkselit ovat kaikki Y-mallisia ja tulevat tavallisina tai extyra pitkinä, jokaisessa henkselissä on myös säätömahdollisuus. Kiinnitusvaihtoehtoja löytyy sekä nappi- että pikakiinnityksenä, joistakin kappaleista löytyy molemmat.
Henkselit sopivat käytännössä kaikkiin housuihin. Ne toimivat niin suorien housujen kuin kevyiden kesähousujenkin kanssa tai vaikka shortsien kaverina. Henkselit ovat myös helppo asuste kevyeen hullutteluun. Värikkäät ja kapeat henkselit toimivat parhaiten kesän pukeutumisessa kun ne eivät jää muun vaatetuksen alle vaan pääsevät oikeuksiinsa niiden päällä, kuten esimerkiksi valkoisen t-paidan ja pellavahousujen kanssa puettuna.
Halutessasi voit lisätä värikkäät henkselit myös juhlapukeutumiseen. Esimerkiksi oranssit henkselit sinisen puvun alla on upea yksityiskohta joka pääsee vilahtamaan aina välillä muttei ole koko ajan esillä. Toisaalta myös hillitympi kokonaisuus on tyylikäs ja vaikkapa mustat henkselit mustan puvun kanssa antavat asuun tiettyä arvokkuutta.
Henkselit asukokonaisuuksissa
Ensimmäisiä henkseleitä hankkiessa kannattaa erityisesti pohtia niiden monikäyttöisyyttä, miten yhdet henkselit saisi sopimaan mahdollisimman moneen tilanteeseen ja kokonaisuuteen. Esimerkiksi mustat tai ruskeat henkselit ovat aina tyylikkäät mutta hillityt ja arvokkaan näköiset myös puvun kanssa. Samoin harmaat tai siniset henkselit on helppo yhdistää moniin kokonaisuuksiin ja väriyhdistelmiin. Värikkäät henkselit taas tuovat tummaan pukeutumiseen raikkautta ja sopivat loistavasti kevyemmän kesäpukeutumisen kanssa tai hauskana yksityiskohtana juhlassa. Vinkki ! Räväkämmät henkselit saa helposti sidottua moneen asuun sopivaksi hankkimalla henkselien pariksi esimerkiksi saman sävyisen huivin.
Värikkäiden henkselien kanssa kannattaa usein välttää monivärisiä paitoja, joissa on jokin raju ja iso kuvio jottei kokonaisuudesta tulee liian sekavan näköinen. Toki kuviollisen paidan kanssa esimerkiksi yksinkertaisemmat mustat tai valkoiset henkselit saattavat toimia taas oikein hyvin.
Valitse laadukkaat henkselit
Henkselien laaduissa on eroja yhtä paljon kuin on niiden valmistajiakin, joten olkaimia valitessa kiinnitä erityistä huomiota työn jälkeen. Tarkista esimerkiksi ovatko kiinnikepalat aitoa nahkaa vai tekonahkaa. Kokeile myös pikakiinnikkeiden jäykkyyttä, jos ne uutena tuntuvat löysältä ne luultavasti käytössä löystyvät entisestään niin paljon etteivät ne pysy enää kiinni kunnolla. Myös henkselien kuminauhan napakkuutta kannattaa kokeilla sillä huonolaatuinen kuminauha löystyy itsekseen ajanmyötä ja tekee henkseleistä käyttökelvottomat. Hyvä kuminauha on tiheää ja kimmoisaa.
Saarnin putiikista löydät laajan valikoiman laadukkaita Italiassa käsityönä valmistettuja henkseleitä. Bruclen henkseleissä on upea värien kirjo, nahkapalat ja useat yksityiskohdat jotka jäävät mieleen ja vievät mennessään.