Laadukkaat talvihansikkaat
Laadukkaan talvihanskan tunnistaa hyvälaatuisesta nahasta, kestävästä käsityöstä sekä huolitelluista yksityiskohdista. Materiaalina hyvälaatuisissa hansikkaissa käytetään lampaan tai peuran nahkaa, sisävuoressa taas lämmittää sataprosenttinen villakangas. Toisinaan talvihanskoissa villaa tapaa myös hanskan ulkovuoressa usein yhdistettynä nahan kanssa, mutta eri nahkalajeja taas ei yleensä yhdistellä.
Tässä kirjoitetuksessa käytetään esimerkkinä Putiikin puolelta löytyviä Chester Jefferies hansikkaita.
Chester Jefferies on perinteitä kunnioittava, vuodesta 1936 toiminut englantilainen hansikkaiden valmistaja jonka koko tuotanto tapahtuu tosiaan puhtaasti Englannissa. Osaa CJn hanskoista jopa koristaa käsin ommellut tikkaukset. Käsin tikkauksen hanskoissa erotat konetikkausta suuremmasta ommelvälistä ja hyvin hyvin pienestä epäsymmetrisyydestä, jota kutsutaan tekijänsä käsialaksi. Käsityö kuuluu ja saa näkyä!
Chester Jefferies käyttää osassa hansikkaissa käsintehtyjä ompeleita, kuten kuvassa näkyvät, mustassa peurannahkaisessa hanskassa olevat punaiset tikkaukset.
Hanskan nahalla on väliä
Laadukkaassa talvihanskassa nahalla on tottakai suuri merkitys. Klassisessa talvihanskassa on usein käytetty joko lampaan- tai peurannahkaa. Mikä sitten erottaa nahat toisistaan? Peurannahka on hieman paksumpaa ja pintatuntumaltaan sekä ulkonäöltään eläväisempää. Lampaannahka on lähes voimaisen pehmeää ja nahan pinta on todella tasainen ja sileä.
Peurannahan paksuudesta johtuen hanskojen viimeistelyn välillä on myös usein havaittavissa eräs tyylillinen ero.. Nimittäin perurannahasta valmistetut hanskat ovat usein hieman rouheamman näköiset sillä sormien tikkaukset tehdään käsin hanskan ulkopuolelle, kun taas kevyemmässä lampaannahkaisessa hanskassa ne on käännetty sisäänpäin eikä tikkauksia näe. Tämän tyylillisen eron ansiosta peurannahkaiseen hanskaan jää myös hieman isompi tila sormille, joten esimerkiksi pitkäsormiselle peurannahkainen hanska on mitä loistavin valinta!
Nahoilla on myös hieman hintaeroa mikä tottakai tällöin näkyy myös erona valmiiden hanskojen hinnassa ja peurannahkainen hanska onkin hieman kalliimpi kuin lampaannahasta valmistettu vastaava hansikan.
Kuvassa vaaleanruskeat, hieman paksummat peurannahkaiset talvihansikkaat Chester Jefferiesiltä. Huomaa nahan vahvempi pintakuviointi verrattuna lampaannahkaan ja ulospäin ommeltut saumat. Tässä hansikasparissa on nähtävissä myös aiemmin mainitut käsintikatut saumat.
Nahkahanskan villavuori lämmittää
Talvihansikkaissa pitää olla kunnon vuori, jotta se lämmittää myös pakkasilla riittävästi. Pääasiassa nahkahanskoissa käytetään villavuorta, mutta myös silkkivuoreen törmää toisinaan. Laadukkaissa hanskoissa ei suositella käytettävän muita kuin hengittäviä ja miellyttävän tuntuisia luonnonmateriaaleja, sillä ne estävät hikoilua ja pitävät kädet lämpiminä ja kuivina. Ensiluokkaisissa hansikkaissa vuorta ei koskaan liimata kiinni hanskaan vaan se on irti nahasta ja ommeltu kiinni vain saumoista. Näin vuori pääsee muotoutumaan käteen. eikä se repeile liitoksistaan vaan liikkuu vapaammin käden mukana.
Hanskan timanttipala on laadun tae
Ensiluokkaisissa, käsityönä valmistetuissa hansikkaissa on yksityiskohta, joka halpatuotannossa usein jää kokonaan pois. Tämä kyseinen yksityiskohta on ns. timantti- tai salmiakkikuvioinen pala, joka ommellaan sormien väleihin. Tämä pieni pala nahkaa, joka ei ehkä tunnu isolta asialta parantaa kuitenkin hanskan istuvuutta sekä pidentää sen käyttöikää huomattavasti.
Myös muihin pienempiin yksityiskohtiin kannattaa ehdottomasti laadukasta hansikasta hankittaessa kiinnittää huomiota, kuten esimerkiksi mahdolliseen nappikiinnitykseen hanskan varressa.
Chester Jefferiesin hansikkaissa nappien kohdalla on myös sisäpuolelle lisätty nahanpala antamaan super tärkeää kestävyyttä nappikiinnitykselle. Kun nappia avataan ja suljetaan aina hansikasta puettaessa ja riisuessa, sen kiinnityksen tulee loppujen lopuksi kestää tuhansia avaus- ja sulkemiskertoja. Tällä pienellä tukea tuovalla nahan palalla edistetään juurikin tätä kestävyyttä!
Oheisessa kuvassa on selvästi nähtävissä hanskan sormien väliin ommeltu pieni salmiakin mallinen nahkapala joka edistää hanskan istuvuutta ja pidentää sen ikää.
Hanskan oikean koon valitseminen
Hanskoja soviteltaessa oikean koon löytäminen on helppoa. Kun talvihanska on täysinahkainen (lukuunottamatta vuorikangasta) kannattaa aina valita se koko joka aluksi tuntuu hieman napakalta. Hieman napakalla tarkoitetaan sitä että hansikkaan sormet ovat riittävän pitkät mutta muuten nahka tuntuu napakalta kaikkialta käden ympärillä. Nahka on upea materiaali joka käytössä muotoutuu juuri oman kätesi muotojen mukaan ja “istuu kuin hansikas.”
Jos valitsemasi hansikas on vain osittain nahkainen, eli esimerkiksi kämmenpuolelta nahkaa ja kämmenselän puolelta villaa on syytä valita heti sovitettaessa sellaisenaan täydellisesti istuva hanskas. Toki osittain villainenkin hansikas mukautuu käytössä hieman muttei yhtä paljon kuin täysinahkainen vastaava kinnas.
Nahkahanskan ylläpito ja hoito
Nahkahansikkaan hoito on erittäin tärkeää, sillä se tekee hansikkaista käytännössä lähes ikuiset. Hansikkaiden ylläpito toimii samoilla periaatteilla kuin minkä tahansa muunkin nahkatuotteen hoito.
Nahka tulee puhdistaa joko vedellä tai miedolla saippuavedellä mutta sen läpikastelua pitää välttää. Jos näin kuitenkin syystä tai toisesta käy, niin nahka kannattaa kuivattaa hitaasti huoneenlämmössä, eli älä nosta nahkahanskoja lämpöpatterille kuivumaan.
Nahasta valmistettuja talvihanskaa tulee myös rasvata samalla tavalla kuin nahkakenkiä tai -laukkujakin. Käy hanskat kevyesti läpi värittömällä nahanhoitoaineella, nahan levitykseen tarkoitetun liinan tai sienen avulla. Rasvatun nahkahanskan on hyvä antaa kuivua päivän verran huoneenlämmössä ennen niiden ottamista taas takaisin käyttöön.