Artikel: Användning av bläckfyllningspenna
Användning av bläckfyllningspenna
Reservoarpenna (eng. fountain pen) är en klassiskt elegant herrpenna som förvaras synligt på skrivbordet eller tas fram vid viktiga tillfällen, såsom vid undertecknande av avtal. En reservoarpenna fungerar bäst nästan som ett tillbehör som berättar om användarens elegans.
Bläckpennans användning började långt före kulspetspennan och dess fantastiska teknik, kolvpumpsmekanism eller alternativt användningen av bläckpatroner är fortfarande en lysande uppfinning.
En reservoarpenna skiljer sig från den mycket populära kulspetspennan inte bara genom sin helt annorlunda spets utan också genom bläcket som används. Bläcket i en reservoarpenna är vattenlösligt och flytande, medan det i kulspetspennor är klibbigt och tjockare, vilket ofta känns som att det smetar när man skriver med det.
Styrkan med en bläckfylld penna och absolut den bästa fördelen jämfört med andra pennor är hur lätt det är att skriva med den. Du behöver inte trycka pennan mot papperet alls, utan bläcket flödar smidigt och lätt från pennan när du skriver. När du läser vidare kommer du också att märka hur enkelt och bekymmersfritt det är att ta hand om eller fylla på en bläckfylld penna! Så för den som skriver mycket är en bläckfylld penna ett utmärkt alternativ som håller länge.
Reservoarpennan är en klassiker
Med industrialiseringen på 1800-talet uppstod reservoarpennan, det vill säga fyllerpennan eller bläckpennan, för att ersätta den länge använda fjäderpennan. Innan detta hade en stor del av befolkningen inte ens behov av att skriva och det fanns knappast några krav på pennans användarvänlighet eller bekvämlighet.
Under 1800-talet såg man flera olika tekniker som användes för reservoarpennor, men det största problemet med att använda en reservoarpenna verkade vara bläckflödet till pennspetsen, och därför försvann många versioner av reservoarpennor snabbt från marknaden. Först i slutet av 1800-talet uppfanns en lösning på detta problem, vilket var en flödeskanal eller matning som reglerade bläckflödet och smidigheten. Och så började massproduktionen av reservoarpennor år 1884 med ett exempel på den patenterade tekniken från Waterman's pennmärke.
Användningen av reservoarpennor minskade dock återigen avsevärt när kulspetspennor blev vanliga på 1960-talet. Numera gör reservoarpennan en ny comeback, eftersom den både är elegant och ett mer ekologiskt hållbart alternativ än många engångskulspetspennor. Användarkomforten hos reservoarpennan är också oöverträffad, och många som har provat den vågar inte längre gå tillbaka till andra pennor.
Byta bläck i reservoarpennan
Bläckfyllningspennans bläcktillförsel sker antingen med en bläckpatron eller med en kolvpumpmekanism.
Patronen är en engångsbehållare designad för en reservoarpenna, vars sigill bryts när behållaren trycks på plats i pennan. Man känner tydligt när sigillet bryts när man trycker behållaren på plats. Färgen på locket i den andra änden av behållaren visar om bläcket i den aktuella behållaren är svart eller blått.
Bläckpatronerna är av standardstorlek, men det är värt att notera att till exempel pennmärket Parker använder sina egna standarder och dessa bläckbehållare passar inte nödvändigtvis alla pennor. Det är därför en bra idé att antingen ta med sig pennan när man köper en ny bläckpatron eller välja en patron som är märkt som standardstorlek.
En nedsänkt kolvbehållare som fungerar med en kolvpumpmekanism är en mångsidig behållare som alltid fylls på direkt från en bläckflaska. Behållaren har en kolv som rör sig genom att vridas i änden. Kolven dras först till botten, varefter behållarens ände sänks ner i bläckflaskan. Kolven vrids upp tills den har sugit upp behållaren full med bläck igen. Efter det kan du sätta tillbaka nedsänkningsbehållaren, precis som en vanlig bläckpatron.
Obs! Vid val av bläck är det viktigt att vara noggrann, eftersom kalligrafibläck inte passar för reservoarpennor då det är för tjockt.
Skötselråd för reservoarpenna
En reservoarpenna är en värdefull sak som håller länge om man tar hand om den.
Trots allmänna förväntningar är underhållet av pennan mycket enkelt, eftersom det inte kräver några särskilda åtgärder. Torkad bläck eller eventuella andra problem löses ofta bara genom att spola ljummet vatten genom reservoarpenans spets.
Se ändå till att inte låta bläckpennan frysa, eftersom bläcket ofta inte klarar av frysning och träet som används i pennan som naturmaterial ofta inte heller beter sig bra när det har frusit.
James Gilberts träpennor
I butikens sortiment hittar du träpennor som är vackrare än den andra. Pennorna, som är handgjorda av olika träslag, är helt enkelt vackra och varje exemplar är unikt. Förutom bläckfyllda pennor finns det också många kulspetspennor i sortimentet där bläcket kan bytas ut när det tar slut efter att ha skrivit 2-3 km.
Bland trädsorterna finns allt från den vackert gyllene gullregnsbusken till den nästan svarta eken som är över 6000 år gammal.