Gå till innehållet

Kundvagn

Din kundvagn är tom

Artikel: Att ta hand om en skjorta förlänger plaggets livslängd

Paidan huoltaminen pidentää vaatteen ikää

Att ta hand om en skjorta förlänger plaggets livslängd

Jag bestämde mig för att skriva en artikel om något så enkelt som skötsel av en skjorta, det vill säga hur man håller skjortan snygg från tvätt till tvätt och stryker den rätt. 

Tvättcykel

När det gäller bomulls- och linneskjortor använder jag tumregeln att de tvättas när de har fått en annan lukt än renhetens doft. Så om det under armarna luktar något annat än den milda doften av tvättmedel, kan skjortan läggas i tvätten. På vintern kan samma skjorta alltså användas i några dagar, men på sommaren kan skjortan behöva tvättas efter en dags användning. Det beror mycket på vad man gör med skjortan på sig. 

Med undertröja eller utan?

Ett sätt att förlänga tvättcykeln är att bära en t-shirt under skjortan som ett underplagg. Vissa anser detta vara 'fel' medan andra ser det som ett normalt sätt att spara på kläderna. Själv gillar jag inte att sömmarna på undertröjan syns, så jag bär utan t-shirt. Men många kan ha behov av att bära undertröja till exempel på grund av svettning eller skavande bröstvårtor. Kom dock ihåg att bära en djupt skuren V-ringad tröja om du har undertröja, eftersom det anses vara en stilmiss om undertröjan syns.

Om vi tittar på historien om herrskjortan igen, så hade bara de bättre bemedlade råd med en undertröja från början och arbetarklassen bar alltid skjortan utan undertröja. Naturligtvis gick man aldrig offentligt i en t-shirt på den tiden eftersom det var en undertröja. Men detta ger lite perspektiv på användningen av undertröjor.

En undertröja används också för att värma på vintern och skydda mot deodorantfläckar. Deodoranten kan nämligen färga en dyr skjorta och det beror ofta på aluminiumet i deodoranten. Jag rekommenderar starkt att undvika deodorant som innehåller aluminium eftersom det snabbt färgar t-shirts gula under armarna. En bra deodorant innehåller varken alkohol eller aluminium, som till exempel Floris Cefiro. 

Tvättning

Låt oss gå tillbaka till tvätten. Högkvalitativa bomulls- och linneskjortor tål tvätt bra, vilket betyder att de inte ändrar form, krymper eller bleknar. Följ alltid tvättråden och tvätta kläderna med liknande färger. Själv tvättar jag alla vita och ljusa skjortor och t-shirts på en gång, eftersom de alla är av ren bomull och har samma tvättråd. Kom ihåg att ta bort löstagbara kragstöd innan tvätt. Om skjortan har någon speciell fläck rekommenderar jag att du tar den direkt till kemtvätten. Jag har sällan lyckats få bort verkliga fläckar genom att tvätta själv. Det är också bra att komma ihåg att tvätta skjortan 'färsk', det vill säga det är inte värt att samla smutsiga skjortor i flera veckor utan skjortan bör tvättas så snart som möjligt efter användning. 

Blandade skjortor är mer utmanande, det vill säga skjortor som förutom bomull eller linne också innehåller något syntetiskt material, så jag har helt slutat använda sådana. Det största problemet med dessa är att de enligt min mening inte andas ordentligt och det blir obehagligt att ha dem på sig. 

Jag behandlar vanligtvis de smutsiga delarna av skjortan med fläckborttagningsmedel, även om smutsen inte nödvändigtvis är synlig. Dessa områden är manschetterna (särskilt om du bär klocka och/eller armband) samt kragen där halsen rör vid skjortan. Jag behöver inte behandla armhålorna eftersom en deodorant av god kvalitet inte färgar.  

När skjortan kommer ur tvätten, skakar jag den ordentligt och hänger den på en galge för att torka. Det är bra om galgen är av bred modell så att den inte lämnar märken på axlarna och dessutom får skjortan torka friare.

Tyvärr märker man oftast en dålig kvalitet på en skjorta först efter ett par tvättar. Tyget blir dåligt och skjortan kan tappa formen. Bara ren bomull garanterar inte bra kvalitet, eftersom det finns många olika typer av bomullstyg. Själv använder jag skjortor från Reykjavik District och Giovanni Rosmini som har visat sig vara utmärkta för både vardag och fest.

värikkäitä kauluspaitoja

Strykning

Faktum är att jag ursprungligen skulle skriva den här artikeln bara om att stryka en skjorta. Skjortan måste naturligtvis alltid vara ren och struken. Man kan visserligen stryka skjortan hjälpligt med ett vanligt strykjärn och strykbräda. Då tenderar dock ärmarna att få strykveck, om man inte är riktigt noggrann. Det finns dock ett hjälpmedel för detta, nämligen en ärmbräda.

Ärmen (eller byxbenet) träs på ärmbrädan och kan bekvämt strykas där utan att man samtidigt stryker en 'pressveck'. Denna bräda på bilden har jag ärvt hemifrån, men en snabb googling visade att ärmbrädor fortfarande finns till salu. Vissa bra saker verkar alltså bestå.

Men en bättre lösning än ärmbrädan för att stryka skjortor är definitivt en ångstrykare (se följande bilder). En ångstrykare är en apparat som blåser ut het ånga, vilket gör att tyget rätar ut sig. Ångstrykaren trycks inte mot tyget utan den heta ångan får tyget att räta ut sig. Tyget blir inte blött och är genast redo att användas. Med en sådan apparat 'stryker' vi faktiskt alla kläder som kommer till butiken och som kan ha blivit skrynkliga under transporten. Ångstrykaren passar många olika typer av tyg, men med silke skulle jag vara mycket försiktig eftersom ångan ändå är hundra grader varm. Med apparaten kan man även räta ut tjockare tyg som till exempel en yllekappa eller en ylleblazer.

höyrysilityslaite

Kuvan Singer-märkes ångstrykjärn är köpt från Turun Ompelukone. Priset på apparaten är, om jag minns rätt, lite över hundra euro, så det är inte en särskilt dyr investering. Däremot kan placeringen av apparaten i ett litet tvättrum vara lite besvärlig, eftersom den praktiskt taget inte kan göras mindre utan orimlig ansträngning. Jag tycker att ångstrykjärnet är det absolut bästa sättet att stryka vilket plagg som helst.

Läs mer

Taskuliinan tarkoitus

Syftet med näsduken

Näsdukens rötter går tillbaka ända till 1400-talet, då användningen av näsduken blev vanligare. Det sägs att Richard II hade en näsduk 'för att torka näsan'. På den tiden täckte även överklassen s...

Partavaahto helposti

Raklödder enkelt

En nybörjare inom våtrakning funderar på hur man får till rätt sorts skum med en rakborste och rakkräm. Det finns dock många olika skålar och koppar för att skapa skum, men hur vet man när skummet...