Mustetäytekynän käyttö
Mustetäytekynä (engl. fountain pen) on klassisen tyylikäs herrasmiehen kynä, joka säilytetään esillä työpöydällä tai otetaan käyttöön aina tärkeissä tilaisuuksissa, kuten sopimuksia allekirjoitettaessa. Täytekynä toimii parhaimmillaan lähes asusteena, joka kertoo käyttäjänsä tyylikkyydestä.
Mustekynän käyttö on aloitettu jo paljon ennen kuulakärkikynää ja sen upea tekniikka, mäntäpumppumekanismi tai vaihtoehtoisesti mustesäiliöiden käyttö on edelleen loistava keksintö.
Mustekynän erottaa esimerkiksi suuressa suosiossa olevasta kuulakärkikynästä jo tietysti kynän täysin erilainen kärki mutta myös siinä käytettävä muste. Joka mustetäytekynässä on vesiliukoista ja juoksevaa ja kuulakärkikynissä tahmeaa ja paksumpaa, mikä usein tuntuu myös suttaavan sillä kirjoitettaessa.
Käytössä mustetäytekynän vahvuus ja ehdottomasti paras etu muihin kyniin verrattuna on se miten helppoa sillä on kirjoittaa. Kynää ei tarvitse painaa paperia vasten ollenkaan vaan muste valuu kynästä ulos sulavasti ja kevyesti sillä kirjoitettaessa. Pidemmälle lukiessasi huomaat myös miten helppoa ja vaivatonta mustetäytekynästä huolehtiminen tai sen täyttö oikein onkaan! Eli myös paljon kirjoittavalle mustetäytekynä on loistava vaihtoehto joka kulkee mukana pitkään.
Mustetäytekynä on klassikko
Teollistumisen myötä 1800-luvulla mustetäytekynä, eli toisin sanoen täytekynä tai säiliökynä syntyi korvaamaan pitkään käytettyä sulkakynää. Ennen tätä isolla osalla väestöstä ei ollut edes tarvetta kirjoittaa eikä kynän käytön helppoudelle tai käyttömukavuudelle juuri ollut mitään vaateita.
1800- luvun aikana nähtiin useita eri tekniikoita käyttäneitä mustetäytekyniä mutta suurin ongelma säiliökynän käytölle tuntui olevan musteen virtauksessa kynän kärkeen ja näin ollen monet mustekynäversiot poistuivatkin markkinoilta pikaisesti. Vasta 1800-luvun lopulla keksittiin tähänkin ongelmaan ratkaisu, joka oli valukanava eli syötin jolla säädettiin musteen virtaa ja sulavuutta. Ja näin mustekynien massatuotanto alkoi vuonna 1884 Waterman´s kynämerkin patentoidun tekniikan esimerkistä.
Täytekynän käyttö kuitenkin väheni jälleen merkittävästi kuulakärkikynien yleistyttyä 1960-luvulla. Nykyisin mustetäytekynä tekee jälleen uutta tulemista, sillä se on samalla sekä tyylikäs että ekologisesti kestävämpi ratkaisu kuin monet kertakäyttöiset kuulakärkikynät. Mustetäytekynän käyttömukavuus on myös vailla vertaa, eikä moni kyseistä kynää kokeilleena enää tohdi palata muiden kynien pariin.
Mustetäytekynän musteen vaihtaminen
Mustetäytekynän musteensyöttö tapahtuu joko mustepatruunalla tai mäntäpumppumekanismilla.
Patruuna on mustekynään suunniteltu kertakäyttöinen säiliö, jonka sinetti rikotaan kun säiliö painetaan paikoilleen kynään. Sinetin rikkoutumisen tuntee selvästi kun säiliön painaa paikoilleen. Säiliön toisen pään korkin väri kertoo onko kyseisen säiliön sisältämä muste mustaa vai sinistä.
Mustepatruunat ovat standardikokoisia, mutta kannattaa huomata, että esim. Parker-merkkinen kynävalmistaja käyttää omia standardejaan ja nämä mustesäiliöt eivät välttämättä sovi kaikkiin kyniin. Kynä kannattaakin joko ottaa mukaan uutta mustepatruunaa ostaessa tai valita standardikokoiseksi merkitty patruuna.
Mäntäpumppumekanismilla toimiva uppomäntäsäiliö taas on monikäyttöinen säiliö, joka täytetään aina uudelleen suoraan mustepullosta. Säiliössä on mäntä joka liikkuu päästä kiertämällä. Mäntä vedetään ensiksi alareunaan, jonka jälkeen säiliön pää upotetaan mustepullon musteeseen. Mäntää kierretään ylös kunnes se on imenyt säiliön taas täyteen mustetta. Jonka jäkeen uppomäntäsäiliön voi taas asettaa paikalleen, aivan kuten tavallisenkin mustepatruunan.
Huom ! Musteen valinnassa on tärkeää olla tarkkana, sillä mustetäytekynässä ei sovi käyttää kalligrafiaan tarkoitettua mustetta, sillä se on liian paksua säiliökynälle.
Mustetäytekynän hoito-ohjeita
Mustetäytekynä on arvokas esine, joka kestää aikaa hyvin kun siitä pitää huolta.
Yleisistä odotuksista huolimatta kynän huolto on erittäin helppoa, sillä mitään sen erityisempiä toimenpiteitä se ei vaadi. Kuivunut muste tai mahdolliset muut ongelmat usein ratkeavat vain juoksuttamalla haaleaa vettä läpi mustekynän terän.
Pidäthän silti huolen ettet päästä mustekynää jäätymään, sillä muste ei usein selviä jäätymisestä eikä kynään käytetty puu luonnonmateriaalina usein myöskään käyttäydy hyvin jäädyttyään.
James Gilbertin puiset kynät
Putiikin valikoimasta löydät toinen toistaan upeammat puiset kynät. Eri puulajikkeista käsityönä valmistetut kynät ovat kerrassaan kauniita ja jokainen uniikki kappaleensa. Mustetäytekynien lisäksi valikoimissa on myös paljon kuulakärkikyniä joihin myös muste on vaihdettavissa kunhan se 2-3km kirjoittamisen jälkeen pääsee loppumaan.
Puulajien kirjosta löytyy kaikkea kauniin kultaisesta kultasadepensaasta, yli 6000 vuotta vanhaan lähes mustaan tammeen saakka.